Lonna – Saari rentoon oleskeluun

_MG_9186 Ensi lauantaina Suomenlinnan naapurissa sijaitseva pieni saari nimeltään Lonna aukeaa yleisölle. Kaiken takana on kaverikaksikko Pauli Waroma ja Ville Wäänänen, joista toinen vei minut kierrokselle parisen viikkoa sitten.

Lonnan seitsemää rakennusta, pihapiiriä ja muuria on työstetty puolitoista vuotta ja nyt osa on valmiina vierailijoille. Lauantaina aukeaa laadukasta grillipainotteisesta ruokaa tarjoava 60 paikkainen ravintola ja sen alakerrassa sijaitseva kahvila. Kesän aikana saareen aukeaa myös myymälä- ja näyttelytiloja ja vuoteen 2015 mennessä kaksi vanhaa miinavarastoa kunnostetaan juhla- ja kokoustiloiksi. Rantaan on suunnitteilla uudet saunatilat ränsistyneen rantasaunan tilalle ja vierasvenelaituri on viime kuulemani mukaan tilauksessa._04A0489_04A0429 Lonnan liikkeillä ja ravintoloilla ei ole erillisiä nimiä, vaan saari on kokonaisuus nimeltään Lonna. Saarta ei voi vuokrata kokonaan yksityiskäyttöön, vaan kaikki ovat tervetulleita saarelle silloin kun siltä tuntuu. Tunnelma on kotoinen ja muistuttaa tietyllä tavalla vanhaa Porvoota, toisaalta se taas tuo mieleen mökkihenkisen miljöön jonne on mukava palata useita kertoja kesässä. Pihapiiri on suojaisa ja vierailijoille on suunnitteilla ohjelmaa kaarnalaivojen rakennuksesta iltaklubeihin – tavoitteena löytää jokaiselle jotakin. Kaupungin puoleisella kalliorannalla voi sitten ihastella auringonlaskuja ja ihmetellä aivan vierestä lipuvia risteilyaluksia.

_04A0394_04A0454

Lonnalla on merkittävä historia: saarella on muun muassa valmistettu miinoja, varastoitu ruutia ja poistettu laivojen magneettisuutta. Saarta kiertävät kiskot ja museotilassa nähtävillä olevat vanhat koneet antavat kosketuksen menneestä.

_MG_9130_04A0456_04A0410

Lonnaan pääsee Kauppatorilta JT-Linen vesibussilla, joka pysähtyy sinne kerran tunnissa matkallaan Suomenlinnaan. Toistaiseksi Suomenlinnan päästä ei pääse Lonnaan käymättä Kauppatorilla, mutta toivottavasti tulevaisuudessa tällekin reitille saadaan kuljetus. _04A0380_04A0460_04A0484_04A0527_MG_9122

Kunnostustyöt jatkuvat vielä aktiivisena, mutta tärkeintä on saada osa saaresta auki ja kohde ihmisten tietoisuuteen. Ravintolan pihalla grilli pöhisee kuumana ja yrtit kasvavat käden ulottuvilla.

Lonnasta on muodostumassa kaikkien saari ilman etikettejä, päällimmäisenä tavoitteena ja toiveena rento ja hyvä fiilis, johon on mukava palata.
_04A0497-2_04A0492

11 kommenttia kirjoitukselle “Lonna – Saari rentoon oleskeluun

  1. Tiedätkö voiko tuonne mennä omalla veneellä eli löytyykö sieltä venepaikkoja ja saako sinne viedä koiran (narussa toki)?

    • Voi mennä omalla veneellä, vierasvenelaituria ei vaan vielä ole.. Se on kyllä tulossa. Koirat ovat ilman muuta tervetulleita! Ravintolan sisätiloista en osaa sanoa varmaksi, mutta ulkoalueille toki!

  2. Näyttääpä huikealta! Jos Suokista ei Lonnaan pääse, niin tulkitsenko oikein, että myös Lonnasta poistujan on poistuttava Suokin kautta?

    • No juuri näin, vähän on hassua. Kauppatorilta Lonnaan, Lonnasta Suokkikeskuksen rantaan, siitä Kustaanmiekalle ja sieltä taas kauppatorille. Jos minulta kysyttäisiin, niin kätevintä olisi, jos Lonnaan kulku tapahtuisi ainoastaan Suokista – HSL:n lautalla Suokkiin ja täältä joku Uunisaaren kaltainen pikkulautta reissaamaan tuota lyhyttä väliä eestaas. Mutta ei multa kysytä.

  3. Hei!
    Täytyypä ehdottomasti tulla katsomaan tätä upeata paikkaa :) Onko saaressa grillauspaikkaa, jossa voisi grillata omia eväitä? Kiitokset etukäteen :)

  4. Pingback: Lounas Lonnassa - Paikka auringossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *